Kuka minä olen?

Jenny

Olen agrologi amk ja eläintenkouluttajan at:n suorittanut 37-vuotias kahden lapsen äiti Tuusulasta. Kouluttamisen lisäksi olen rouvana maatilalla,  päärynäviljelijä ja teen lomituksia eläintiloilla. 

Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntä, ja lapsuudesta aikuisuuteen mukana kulkivat sekarotuiset koirat Viivi ja Nelli. Tällä hetkellä kodin onnea rikastuttaa 2 kelpietä, Lyyti ja Paavo. Vanhempi heistä, täyden 10 Paavo onkin ollut laukaiseva tekijä eläintenkouluttamisen tiellä. Ihana opettaja ja paljosta saankin kiittää häntä.

Paavo ei ollut helpoin, eikä yhteistyö sujunut alkuun ollenkaan niin kuin olin ajatellut. Elämäntilannekin muuttui ensimmäisen lapsen myötä ja tuntui, että arjen yhteensovittaminen koiran kanssa oli haastavaa.

Väärien ja pahalta tuntuvien neuvojen myötä heräsi ajatus, että eläinten kanssa toimimiseen täytyy olla joku toinen tie. Ja siihenhän on.

Nyt kun maailma eläinten käyttäytymiseen ja oppimisen psykologiaan on auki, olen niin onnellinen, että tälle tielle pääsin. Että löytyi koira, joka sinne ohjasi ja toi elämääni ihmisiä, joilta olen oppinut niin paljon. Tämä oppiminen ei lopu koskaan. Olen onnellinen siitä, että näen eläinten hyvinvoinnin nyt paljon laajempana kokonaisuutena kuin ennen ja voin tarjota apuani myös niille, jotka haluavat saada arjen eläinten kanssa toimimaan. Eläinten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioiden. 

Kouluttamisessa ja eläinten kanssa touhutessa sydäntä lähellä olevat asiat ovatkin pitkälti arkeen ja sen sujuvuuteen liittyviä. Eläinten kanssa eläminen tuo parhaimmillaan voimavaroja mutta voi myös olla hyvinkin kuormittavaa. Haluan auttaa löytämään jokaiselle sopivimmat työkalut arjen haasteiden selättämiseen, joilla yhteisestä elosta tulisi mahdollisimman mutkatonta, ja sitä mitä eläintä hankittaessa on toivottukin. Joskus se tarkoittaa myös sitä, että meidän ihmisten on uudelleen arvioitava toiveemme ja asetettava niitä sopivimmiksi myös eläimen näkökulmasta katsottuna. Se, että eläimellä on mahdollisuus toimia aktiivisena vaikuttajana omassa elämässään, on usein myös ratkaiseva tekijä haasteiden purkamisessa.

Haluan omalta osaltani myös luoda koulutustilanteessa ilmapiirin, jossa kaikilla on turvallinen ja hyvä harrastaa ja oppia uutta. Tunneilleni ja kursseilleni olet tervetullut ilman häpeää ja huolta koirasi käyttäytymisestä. Se on käytöstä, jonka takana on jokin tunne. Ja kun selvitämme tunteen ja sen aiheuttajan voimme alkaa hoitamaan oikeaa juurisyytä, emmekä koita peitellä pelkkää oiretta. Eläinten käyttäytyminen ja siihen liittyvät asiat ovat hurjan mielenkiintoisia ja kun eläimelle annetaan mahdollisuus valitsemiseen ja onnistumiseen, voimme myös itse oppia heiltä todella paljon.

koulutus, osaaminen ja jatkuva tiedonnälkä

Valmistuin agrologiksi 2019 ja eläintenkouluttajaksi 2022.

Eläintenkoulutusta opiskelin myös Eläinkoulu Vision kouluttajakoulutuksessa 2019-2021.

Jouluna -22 päättyi Jaana Pohjolan pitämä vuoden mittainen kouluttajille suunnattu kurssi hihnalenkkeilyn maailmaan, jonka avulla olen päässyt syventymään aiheepiiriin paljon laajemmin ja saanut mahtavia oivalluksia eläinten käytöksien juurisyistä. Sekä saanut uusia työkaluja erilaisten haasteiden varalle. 

 Alkuvuodesta -23 päättyi Jaana Pohjolan kouluttajille suunnattu pitkä kurssi käsittelystä ja siihen liittyvistä asioista. Kurssi oli täynnä asiaa eläinlähtöisistä tavoista ratkoa käsittelyyn liittyviä haasteita ja ennaltaehkäistä haasteiden syntymistä. Nämä opit lähtivät käyttöön omien koirieni kanssa ja käsittelytilanteet voivat ihan oikeasti olla kivoja kaikkien mielestä! 

Pidän silmät ja korvat jatkuvasti auki uutta tietoa varten ja tällä hetkellä tiedon janoa sammuttavat Edinburghin yliopiston kurssi eläinten käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista sekä KIENO konferenssi, joka on täynnä erittäin mielenkiintoisia puheenvuoroja eläinalan ammattilaisilta.

37:ään ikävuoteen mahtuu paljon monenlaisia työpaikkoja siivouksesta lentokonekaluston huoltoon ja tarvikepakkaamoon, tavaroiden vastaanotosta lähettämön puolelle ja tehtäviin siltä väliltä, unohtamatta ravintolan hektistä ilmapiiriä. Kaikkien työkokemuksieni kautta löysin tieni tähän missä olen, missä haluan olla ja missä tulen vastakin olemaan. Tältä alalta eivät itsensä kehittämisen mahdollisuudet ja avartavat oivallukset lopu kesken.
Ja tässä on ala,  missä voi myös tehdä niin paljon hyvää.

Eläinten hyvinvointi

  • Tunteilla on suuri merkitys 
  • Tutkitulla tiedolla on suuri merkitys
  • Oppimisen psykologialla on suuri merkitys
  • Reiluudella ja lempeällä käytöksellä on suuri merkitys

Ihmisten kohtaaminen

  • Kuuntelemisen tärkeys
  • Hyvän huomaaminen
  • Läsnäolo
  • Ymmärryksen lisääminen
  • Armollisuus